2019. április 29., hétfő

A színek mindenek előtt

Kedvenc témám. Az egyik kedvenc témám. Sokat lehet beszélni a  színekről, azok hatásáról, mi mutat jól és mi nem, stb.

Most csak azért említem, mert többször tapasztaltam, hogy akár honlap, akár webáruház esetében, ez volt a lényegi kérdés. Az, hogy most akkor ez az árnyalat legyen, vagy tegyek bele még kis pirosat vagy képet. Mármint az RGB színkódba.

A véleményem az, valóban fontosak a színek, de ha webáruházról beszélünk, nem az áruház saját színeivel kell elsősorban foglalkoznunk. A divat változik, nézz meg egy 10 évvel ezelőtti honlapot, egész más volt, mint egy mai. Színeiben is.

Az utóbbi időben a minimalista stílus ismét divatos, és ez a webáruházaknál azt jelenti, fehér a háttér. Ami valljuk be, jó dolog. Legalább olvasható. Legalább a fehér hátterű képek jól mutatnak.

Ha mindenképp ragaszkodsz a színes megjelenéshez, akkor gondold végig, mivel foglalkozol. Webáruházzal. Magadnak készíted, te fogsz a saját áruházadban vásárolni? Ugye mekkora hülyeség, persze, hogy nem. Nos, akkor miért gondolod, hogy a te ízlésed az, aminek meg kell felelnie. A látogatók, a vevők ízlésének kell megfelelni. Az, hogy a kettő éppen egyezzen, ritka, mint a fehér holló.
Miért?

A vevők nem egy homogén massza. Egy csomó vevőnek tetszeni fog, másoknak meg nem. És lesznek olyanok, akiket a kérdés hidegen hagy. Megvallom, én sem tudom felidézni, hogy ennek vagy annak a webáruháznak milyen színei voltak. Más volt számomra fontos. Az, hogy meg tudjam venni, amit akarok.

Azt is elmondom, hogy igen, nekem ez a véleményem, és sok más embernek is. De ha megkérdezel egy grafikust, egy honlapkészítőt, hosszan fogja ecsetelni, mennyire el kell találnod az árnyalatot, és mennyire kell egyeznie a honlapod hátterének az egyéniségeddel, a logódban szereplő színekkel, a soha el nem készülő papír fejléceddel, és a névjegykártyád csücskében levő pötty árnyalatával. Mert így kerek az egész. Te döntesz.

A színek használatánál ne feledkezz meg arról, hogy olvasható legyen a szöveg. Kerüld a fekete hátteret, és a többi erős színt is, mert rettentően nehéz elolvasni a szöveget rajta. Kép se legyen háttérként, mert a szöveg szinte olvashatatlan tud lenni. Egy időben menő volt a fehér háttér halvány ezüst apró betűvel. Mit mondjak? Olvashatatlan volt. Gondolj azokra is, akik nem tökéletes látással bírnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése