2019. április 22., hétfő

Tévhitek a webáruházakkal kapcsolatban

Korábban már írtam arról, hogy a webáruházhoz nem kell kereskedelmi végzettség. Sajnos ez a kérdés is olyan, amit sokan rosszul tudnak, de így igaz, nem kell hozzá.

Most nézzük, milyen félrevezető dolgokkal találkoztam eddig.

Meg kell mondanom, hogy elszomorodtam sokszor, amikor kétségbeesett emberek kérdezték, hogy ez vagy az tényleg így van-e, vagy csak sajnálták, hogy a webáruház, mint lehetőség számukra nem nyitott dolog. A miből gondolod, honnan veszed kérdésre ugyanis elég sokan válaszolják azt, a könyvelőm mondta.

Minden tiszteletem a könyvelőké, és tudom, rengeteg szabályt és ügyintézést kell fejben tartani, de azt nem tudom megérteni, hogy ha olyan kérdést kap, amire nem tudja a választ, miért olyan választ ad, ami neki kényelmes. Miért nem tudja azt mondani, erre most nem tudok válaszolni, de utána nézek. Esetleg azt, ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam, nem is könyvelési kérdés, keress rá az interneten vagy keress olyat, aki ért a webáruházakhoz.

Azt tudnod kell, hogy a könyvelők sem értenek az összes létező iparághoz egyformán. Remélem így nem sértettem meg senkit. Lehet, hogy szakosodott, és az építőipari cégekkel foglalkozik. A másik orvosoknak könyvel, stb. Az is lehet, többféle cégnek dolgozik, de lehet, ezek között egyetlen webáruház sincs. Mivel nincs ilyen ügyfele, nem mélyedt el a webáruházzal kapcsolatos jogszabályokban. Szerintem ez nem probléma, ezt simán meg lehet mondani a kérdezőnek. Sokkal károsabb, ha félreinformálja az ügyfelét.

Akkor nézzük azokat, amiket sokan rosszul tudnak.


  • Ha webáruházad van, kell egy helyiség, ahol átadod az árut. - NEM KELL
  • Ha webáruházad van, online pénztárgép kell - A webáruházhoz NEM KELL (Ha van igazi bolt, oda kell, de akinek csak webáruháza van, nem kell)
  • A webáruházban meg kell adni a nyitvatartási időt - értelmezhetetlen, az interneten mindig elérhető.
  • Nincs ilyen vagy olyan kereskedői OKJ-d, ezért nem lehet webáruházad. - NEM IGAZ
  • Ha személyesen veszik át az árut, elég a nyugta - NEM IGAZ A webáruház mindig számlát bocsát ki az eladásokról.
  • Ha személyesen vették át a terméket, nincs elállás - NEM IGAZ, akkor is van
  • Mindenki visszahozhatja az árut 14 napon belül. NEM IGAZ, csak a fogyasztók. Vállalkozás nem egyenlő fogyasztó. Tehát Kiss Lujza visszaküldheti, de ha Kiss Lujza e.v. vásárolt, akkor nem. Akkor sem, ha Kiss Lujza a kapcsolattartó, de a Kisslujza Zrt. nevére kérte a számlát.


Ezek azok, amiket leggyakrabban szoktak kérdezni, ha webáruházakról van szó.
Később egyes témákról részletesen írok, és egyéb tévhitek is elő fognak kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése