2019. április 2., kedd

Ha van webáruházam, tényleg bekerülök egy nyilvántartásba?

A webáruházamat nyilvántartják? Igen, ez így van.
Bármilyen meglepő, de miután bejelentettük azt, hogy Csomagküldő, internetes kiskereskedelemmel akarunk foglalkozni, a cégünk/nevünk bekerül a kereskedői nyilvántartásba, az adatainkkal együtt.

Mielőtt azt mondanád, hogy te jó ég, akkor most már mindenki tudja, itt egy webáruház üzemel, és jaj, meg hú és ha, megnyugtatlak, hogy ezt a nyilvántartást nem olyan egyszerű megtalálni. Ami jó is, meg rossz is. Jó, amikor azt a részét nézzük, hogy nem örülünk annak főleg egyéni vállalkozóként, hogy lakcímünk egy újabb helyen szerepel, rossz akkor, amikor szeretnénk megnézni, vajon az illető, akivel üzletet akarunk kötni, létező kereskedő-e.

Ugye vállalkozóként van egy olyan kötelezettségünk, hogy partnereinket ellenőrizzük le, de tedd a szívedre a kezed, eddig hányszor rohantál adószámot ellenőrizni, mielőtt egy boltban mondjuk festékpatront vásároltál volna.

Ha meg szeretnéd nézni, szerepelsz-e a nyilvántartásban, persze, ha már bejelentetted a webáruházadat, vagy boltodat, akkor a helyi önkormányzat oldalán tanulmányozd, hol van ez a lista.

Jellemző az, hogy nem azonos az elnevezés, az URL sem egy központi, tehát nem tudok egy olyan helyet megadni, ahonnan az ország bármely kereskedőjét meg lehetne keresni. Amúgy is kissé nehézkes a rendszer, bűvészkedni kell kicsit, hogy saját magunkat megtaláljuk. :-)

Maradjunk annyiban, van nyilvántartás, ami nyilvános, de nem közhiteles, és eléggé el van rejtve ahhoz, hogy az összes szomszédunk nem fog rácuppanni, hogy ellenőrizzen minket. (Persze, én sem a szomszédokra gondoltam.)

Ha már bejelentetted a webáruházad, érdemes ellenőrizned, bekerültél-e a rendszerbe. Mennyi idő múlva? Ezt nem tudom megmondani.

A végén írom, pedig nagyon fontos, és tudom, sokan nem tudják. A webáruházban fel kell tüntetni a nyilvántartási számot. Milyen nyilvántartási számot? Hát pont azt, amiről itt szó van, tehát azt a számot, amit a bejelentés után kapunk. Az önkormányzat ugyanis egy határozatot fog küldeni, amit tegyél el jól, mert ezzel tudod bizonyítani, hogy van webáruházad.
Vannak olyan gyártók, nagykereskedések, ahol ahhoz, hogy vásárolhass náluk, kérik a tevékenységi kódot, ami ugye az internetes kereskedelem, ezzel lehet lepattintanak, akkor kell a határozatot megmutatni, hogy tessék, ilyen termékkörökben wan webáruházam.

(Amikor én indítottam a webáruházat, ezt is meg kellett magyaráznom, mert a 4 jegyű tevékenységi kódot tudták csak elképzelni.)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése