2019. március 18., hétfő

Kell engedély a webáruházhoz?

Gyakran hallom, olvasom a kérdést, kell-e engedély a webáruházhoz.
Nem, nem kell engedély. Be kell jelenteni a webáruházat. A kettő nem ugyanazt jelenti!

A helyi önkormányzatnál kell bejelenteni a kereskedelmi tevékenységet (webáruházat), van egy erre a célra rendszeresített nyomtatvány.

Azt értelemszerűen ki kell tölteni, a mellékletében felsorolt termékkörök közül ki kell választani azokat, melyekkel foglalkozni akarunk. Ha nem található meg a termékkör, az utolsó pontban meg lehet adni azt, amit forgalmazni szeretnénk.

3000 Ft-os illetékbélyeg szükséges, és a nyomtatványt be kell adni.
Az ügyintézés pontos mikéntje változó, nem mindegy, hogy pl Bp. egyik kerületében van a cégünk, vagy egy kis településen. Nagyobb településen jobban meg vannak osztva a feladatok, egy apró településen egy ügyintéző sokféle dologgal foglalkozik.

Érdemes megnézni a település honlapját, hogy aktuális információhoz juss.
Azt javaslom, igyekezz képben lenni mindig, amikor valamilyen ügyet intézel, mert mondjuk úgy, nem biztos, hogy mindig és mindenhol a helyzet magaslatán állnak. Igen, előfordulhat, hogy ott, ahol a vállalkozásod van, a te webáruház bejelentésed lesz az első, amivel foglalkozni kell.

Az egy másik kérdés, hogy mire, esetleg milyen engedélyre van szükséges a termékekkel kapcsolatban! Tehát maga az, hogy webáruházam lesz, egy bejelentést igényel, de például élelmiszer forgalmazása esetén egy csomó egyéb szabálynak is meg kell felelni.

Én ilyen részletességgel, tehát hogy milyen termékcsoporthoz mi szükséges, nem kívánom taglalni a témát. Rengeteg szabály van, és ezek persze időnként változnak. Hol jobban, hol kevésbé. Ahhoz, hogy az itt olvasott információk később is hasznosak legyenek, a termékekre vonatkozó speciális szabályokról nem írok, azokat mindig akkor kell kikeresni, amikor a dolog aktuális.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése