2019. május 20., hétfő

A kereső használata

Sok kedvenc témám van, a kereső használata is ide tartozik.
Van miről beszélni, és sajnos az információt gyakran ismételni kell.

Ma már mindenkinek van lehetősége internetezni, csak sajnos sokan nem tanultak a dologról semmit. A számítógépek működéséről sem. Nem, nem valami mélyebb ismeretre gondolok, csak arra az egyszerű dologra, miszerint a számítógép nem kívánságunknak megfelelően, hanem utasításaink szerint működik.

És itt most nem a hangvezérlést hiányolom.

Kezdjük az alapokkal.

ÉS
VAGY

ez két logikai művelet.

Ha két dolgot az ÉS kapcsolat köt össze, akkor egy esetben lesz igaz állítás, mégpedig akkor, ha mindkét dolog igaz.
Emberi nyelven: ha beírom a keresőbe fekete esernyő, akkor az áruházamban "fekete esernyő" kifejezést fog keresni. A termék nevében, leírásában, stb., ez bizonyos mértékig beállítható.

Ha a fekete és esernyő szavakat a VAGY logikai kapcsolattal kapcsolom össze az azt jelenti, lesz találat a fekete szóra, és az esernyő szóra külön-külön. Nem kell egy helyen szerepelni mindkét szónak. Vagy a fekete vagy az esernyő szerepel egy címben, leírásban, stb, beállítás szerint, megjeleníti találatként.

Én ezt a különbséget úgy 3-4 havonta leírom a vevőimnek, kevés sikerrel. Persze lehet, aki már többször olvasta, tudja és így használja, viszont aki először jár az áruházban, nem biztos, hogy érti a különbséget.

Miért nem mindegy?
Amikor naponta szembesülsz azzal, már megint itt hagyott valaki, mert a keresőbe olyan pontosan beírta mit keres, hogy csak na, és persze nem volt találata, miközben hegyekben áll a keresett termék, eléggé el tudsz keseredni. Miért nem változtatok?

Gondold végig. Ma valaki így kereste, holnap más meg máshogy. Nem fogsz hetente átírni mindent, hátha. Itt ne olyanra gondolj, mint pl a fekete esernyő, hanem olyanra pl. hogy fekete esernyő kockás szélű, görbe véggel, temetésre.
Azt hiszem érthető. Lehet, éppen csak azt nem írtad ki, mert miért is írtad volna, hogy temetésre. De mivel a keresésnél ÉS kapcsolat lett pöttyözve, hát nem volt ilyen termék...

A VAGY esetén kapna egy csomó találatod, minimum mindent, ami fekete.

Van olyan eset, amikor viszont kénytelen vagy nem annyira szakszerű lenni.
Nézzük a kockás füzet esetet. Gyerekkorunkban kockás füzet volt. Aztán egy idő után valaki azt mondta, de hát az hivatalosan négyzethálós, nem kockás, mert a kocka ez nem síkbeli, hanem térbeli valami. Köszi. A kockás füzet azt hiszem, az emberek többségének kockás füzet marad élete végéig.

Ha viszont te úgy gondolod, a hivatalos megnevezést használod, és négyzethálós füzeteket árulsz, sok ember nem fogja ezt megtalálni, mert ő kockásat keres. Ezért jobb, ha eleve beírod azt is a termék leírásba, esetleg nevébe, kockás füzet.

A következő dolog a helyesírás. Azt hiszem, ezt nem kell agyon taglalni, ha a fekete helyett fkete vagy fekkete vagy bármi más kerül, máris más az eredmény.

Ugyanez igaz, ha egy számot írnak rosszul. Ó, csak az 5 helyett 6-ot írtam, aztán máris nem tudja, hogy van ilyen termék? Nem, nem tudja. Nem gondolkodik. Teljesíti a parancsot. Az 5 meg nem 6.

Én azt szoktam mondani, a kevesebb néha több, és ne írjanak be 20 féle információt egy termékről.
Lehet, hogy van a keresett termék, csak egyik vagy másik szó helyett másikkal jellemezzük a terméket. És akkor még a tájnyelvi megnevezéseket nem is említettem. Ez is fájó dolog, mert nem ismerhetjük az ország minden szegletének különös megnevezéseit, és emiatt nem vásárolnak nálunk.
Nem akarok áldozathibáztatónak tűnni, de azért meg kell jegyeznem, nem árt, ha a köznyelvben általánosan ismert kifejezést használja az, aki a keresőt használja.

Nálam van az áruházban néhány termék, melynek leírásában direkt van hiba, mert észrevettem, sokan hibásan írják be a nevét, és bár volt raktáron, nem találták meg.

Lehet, te sem gondoltál még arra, hogy előfordulhat, valahol nem elírásból, hanem direkt van rosszul írva valami, mert a helyes írásmódot sok ember nem ismeri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése